Staj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevgili öğrencilerimiz Stajlarla ilgili olarak öğrencilerden yaygın olarak gelen sorular ve cevaplarını aşağıda listeledik. Soruları okuyarak veya sayfada Ctrl+F ile anahtar sözcükleri arayarak sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.  
Yanıt bulamadığınız sorularınızı e posta ile iletebilirsiniz. 
 
 
Soru: Stajımı nerelerde yapabilirim? 
Cevap: Staj yapılacak yerlerin yaptıkları üretim ve hizmetin bölümümüz meslek bağlamı ile bağlantılı olması gerekmektedir. Bu tür bağlantılara örnek olarak: Demir çelik üretim tesisleri, metal, plastik, kompozit, seramik üretimi yapan tesisler, bunların şekillendirilmesi, işlenmesi, kullanımda korunması ve geri dönüşümü ile iştigal eden firma ve kuruluşlar, meslekle ilgili bilgi üreten danışmanlık ve ar/ge şirketleri, Kalite kontrol amaçlı kurulmuş laboratuvarlar sayılabilir. Bu şekilde staj yapabilecek firma yelpazesi oldukça geniştir.  
Bunun dışında iş yönetimi ve idaresi konularında da farklı kurumsal firmalarda da staj yapılabilir. Staj yapılacak firmaların büyüklüğü, ölçeği, niteliği vb kriterler aranmamaktadır.  
Staj yapmayı planladığınız firma konusunda bir tereddüt yaşamanız halinde bölüm staj komisyonuna başvurup fikir alabilirsiniz.
               
Soru: Staj yapacağım yeri kendim mi bulmalıyım? Bölüm/okul staj yeri bulma konusunda yardımcı oluyor mu? 
Cevap: Staj yapacağınız yeri kendiniz bulup görüşmeniz ve bağlantıları kurmanız gerekiyor. Staj yeri bulma konusunda çaresiz kalınması halinde bölümümüz de yardımcı olmaktadır.  

Soru: Staj evraklarımı nereden temin edebilirim? Staj başvuru evraklarımı nereye vermeliyim? 
Cevap: Stajla ilgili başvuru evraklarının boş formları fakültenin web sayfasında bulunmaktadır. Aynı sayfada bölüm web sitesinden de erişilebilen bir bağlantı mevcuttur. Bu formlar doldurulduktan sonra, firma onayı alınarak PDF formatında bölüm web sayfasına yüklenmelidir. Staj işlemleri sekmesi altında bulunan bölüm web sayfasına yüklenen evraklarla staj süreci başlatılır. Evraklar yüklendikten yaklaşık bir hafta sonra incelenir ve onaylanır; ardından fakülte sekreterliğine iletilir. Fakülte sekreterliğinden evrakların alınmasıyla birlikte staja başlanabilir. 

Soru: Yurtdışında staj yapabilir miyim? 
Cevap: Evet, yurt dışında staj yapmak mümkündür. Türkiye'de staj yapmakla yurt dışında staj yapmanın arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Doldurulacak evraklar ve uygulanacak prosedürler aynıdır, ancak yurt dışında staj yapacak öğrencilerin özel sağlık sigortası yapmaları gerekmektedir. Çünkü Türkiye'deki sigortalar yurt dışı stajlarını kapsamamaktadır. Bu sigorta öğrenci tarafından ya da yurt dışındaki firma tarafından sağlanabilir. 
 
Soru: Cumartesi günleri staja sayılmakta mıdır? 
Cevap: Eğer staj yaptığınız firmada cumartesi günleri mesai yapılıyorsa, cumartesi günleri de staja dahil edilerek iş günü olarak sayılmaktadır. Staj başvurusunda ve en son defterde staj yaptığınız yerin bunu beyan etmesi gerekir.
 
Soru: Final / Bütünleme sınavları döneminde staj yapabiliyor muyum? 
Cevap: Sınav takviminizin uygun olması ve sınav tarihlerinde izin almanız gibi konuların sorumluluğu siz de olmak üzere bu tarihlerde staj yapabilirsiniz.  

Soru: Yurtdışında staj yapabilir miyim? 
Cevap: Evet, yurt dışında staj yapmak mümkündür. Türkiye'de staj yapmakla yurt dışında staj yapmanın arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Doldurulacak evraklar ve uygulanacak prosedürler aynıdır, ancak yurt dışında staj yapacak öğrencilerin özel sağlık sigortası yapmaları gerekmektedir. Çünkü Türkiye'deki sigortalar yurt dışı stajlarını kapsamamaktadır. Bu sigorta öğrenci tarafından ya da yurt dışındaki firma tarafından sağlanabilir. 
 
Soru: Zorunlu staj süresi ne kadar? 
Cevap: Zorunlu staj süreniz 40 iş günü olup mezuniyet tarihinize kadar bu süreyi tamamlamanız gerekmektedir. 
 
Soru: Stajımı bütün olarak 40 iş günü olarak yapmak zorunda mıyım? Stajımı daha kısa sürelere bölebilir miyim? 
Cevap: Evet, stajınızı toplamda 40 gün olacak şekilde daha küçük gruplara bölebilirsiniz. Genellikle uygulamada, 20 + 20 şeklinde bölümlendirme en kolayı olup, yapılmaktadır. Daha kısa süreli bölümlendirmeler teknik ve bürokratik zorluklar çıkarabilir, ancak yine de bu şekilde bir bölümlendirme mümkündür. Bu konuda uygunluğa bölüm staj komisyonu karar vermektedir. 
 
Soru: Stajımı hangi yıllarda/dönemlerde yapmalıyım? 
Cevap: Stajınızı Almanca hazırlığı geçtikten ve bölüm eğitimine başladıktan sonra istediğiniz bir zaman aralığında yapabilirsiniz. Ancak stajdan istenilen verimi alabilmeniz için ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçiş veya üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçiş dönemlerinde yaz dönemlerinde staj yapılması tavsiye edilmektedir. 

Soru: Staj başlangıç ve bitiş evraklarımı kime teslim edeceğim. 
Cevap: Staj başvurusu ve bitişte staj evraklarınızı sadece bölüm web sayfasına yükleyerek yapacaksınız. Bunun dışında birine elden evrak teslimi gerekmemektedir. Hazırlanan staj başlangıç evraklarınızı ise Fakültemiz Sekreterliğinden elden almanız gerekmektedir.  

Soru: Staj başvurusunda beyan ettiğim tarihlerde bir değişiklik oldu. Henüz staja başlamadım. Nasıl değiştirebilirim.  
Cevap: Yeni düzeltilmiş evraklarınızı yeniden bölüm web’i üzerinden yükleyin. 

Soru: Stajımı yazın yapmak zorunda mıyım? Dönem içerisinde staj yapmam mümkün mü? 
Cevap: Stajların yapılabilmesi için öğrencinin serbest bir zamana sahip olması gerekir. Bu nedenle stajlar genellikle yaz aylarında yapılır. Ancak öğrenci, derslerin olmadığı veya ders programının uygun olduğunu ispatlamak kaydıyla dönem içerisinde de stajını yapabilir. Bunun uygunluğuna bölüm staj komisyonu karar vermektedir. Genellikle ders döneminde stajın yetiştirilebilmesi için haftada en az 3 günün boş olması gerekmektedir. 
Soru: Dönem arasında staj yapabilir miyim? 
Cevap: Evet, dönem arasında, derslerin bitiminden bir sonraki dönemin ders başlangıç tarihi arasındaki süre içerisinde staj yapmak mümkündür. 

Soru: Zorunlu staj dışı/gönüllü staj yapabilir miyim? 
Cevap: Bir öğrenci zorunlu staj yükümlülüğünü yerine getirdikten sonra, isteğe bağlı olarak gönüllü staj veya zorunlu staj dışı staj yapabilir. Bunun için öğrencinin bölüm staj komisyonundan izin alması ve bir dilekçe ile fakülte yönetim kuruluna bu talebini iletmesi gerekir. Fakülte yönetim kurulunun uygun bulmasıyla, öğrenci tıpkı zorunlu staj sürecinde olduğu gibi gönüllü stajını yapabilir. Bu tür stajda işgünü kısıtı yoktur. Ancak öğrenci dersinin olmadığı zaman aralığında bu stajı yapabilir. Gönüllü stajlarda zorunlu stajdan farklı olarak defter doldurulması aranmaz. Ancak staj bitiş işlemleri aynen uygulanır. Gönüllü staj (başarılı olunması halinde) öğrenci transkriptine diğer zorunlu stajlarla birlikte yazılır.  
Bu prosedürün dışında, "staj" tanımlaması altında bir öğrencinin çalıştırılması mümkün değildir ve bu çalışmalara öğrenci transkriptinde atıfta bulunulmaz. 

Soru: Zorunlu staj süresince, firmadan ücret alacak mıyım? 
Cevap: Stajlarda, öğrenciye firma tarafından ücret ödenmesi konusunda bir yaptırım bulunmamaktadır. Bu tamamen stajyeri istihdam eden firmanın inisiyatifine bırakılmıştır. 

Soru: Stajdan başarısız olmam halinde ne yapacağım? 
Cevap: Bir öğrenci staj yaptığı firmanın beyanı üzerine veya üniversitemizde yapılan değerlendirme sonrasında stajdan başarısız olarak kabul edilebilir. Bu durumda, staj süreci hiç başlatılmamış gibi işlem yapılacak ve öğrencinin yeniden staj yapması gerekecektir. Başarısız olunan stajlar, öğrenci transkriptinde belirtilmez. 

Soru: Online staj yapabiliyor muyum? 
Cevap: Hayır. Pandemi sürecinde gelişen bu uygulama pandemi sürecinin geçmesinin ardından bırakılmıştır. Stajın yüz yüze yapılması zorunludur.  
 
Soru: Zaten mesleğimle ilgili bir firmada part time çalışarak okuyorum. Bunu staja saydırabilir miyim? 
Cevap: Bölüm staj komisyonunun uygun görmesi halinde bu çalışmanızı staj olarak gösterebilirsiniz.  




Soru: Stajımı bitirdiğimde ne yapmalıyım? 
Cevap: Stajınızı tamamladığınızda, fakülte web sitesinde belirtilen formları doldurarak ve staj defterini eksiksiz olarak doldurarak bölüm web sayfasına PDF formatında yüklemeniz gerekmektedir. Bölüm web sayfası ilgili formlara sizi yönlendirecektir. Staj defterinizi doldurmanız için stajın bitiminden sonra bir aylık bir süreniz bulunmaktadır ve bu bir ay içerisinde defter tamamlandıktan sonra firmaya imzalatılmalıdır. Ardından, imzalı defteri bölüm web sayfasına yükleme işlemi gerçekleştirilebilir. 

Soru: Staj defterime ne tür bilgiler yazmalıyım? 
Cevap: Defterinize firmayı tanıtan ve uğraşı alanları ile ilgili bilgi veren ve/veya firmanın çalıştığı sektör hakkında genel bilgiler yazabilirsiniz. Bulunduğunuz departmanların görevleri ve işyeri organizasyonundaki yerlerini tanıtınız. Ayrıca stajınız süresince size verilen işler veya sizin gözlemlediğiniz süreçler hakkında bilgi yazabilirsiniz (Bu işin neden yapıldığı, nasıl yapıldığı, gözlemlediğiniz sürecin nasıl ilerlediği vb).  
Deftere kesinlikle teorik, işyeri ile ilgisi olmayan, yeni gördüğünüz veya tanıdığınız bir yöntemin teorilerini veren genel kitabi bilgiler yazmayınız.

Soru: Staj defterimi staj yaptığım kurumda kime imzalatmalıyım? 
Cevap: Genel olarak staj defterlerinin insan kaynakları personeli tarafından imzalanması yaygın bir uygulamadır. Ancak staj yaptığınız yerde, sizinle ilgilenen bir kişi tarafından defterin imzalanması da kabul edilmektedir. İmzalayan kişinin unvanı ve kurumdaki pozisyonu kesinlikle yazılmalıdır.  

Soru: Staj defterinin her sayfasını ilgili personele imzalatmalı mıyım? 
Cevap: Hayır, staj defterinin her sayfasını firma yetkilisine imzalatmanıza gerek yoktur. Sadece firma yetkilisi ilk sayfayı imzalasa yeterlidir. Defterin incelendiğini, toplam sayfa sayısını yazar ve içerisinde şirketin özel/gizli bilgilerinin bulunmadığını belirterek imzalar. Bu işlem yeterlidir. 
Firma yetkilisinin imzalayacağı beyan şu şekilde bir metin olarak defterin ilk sayfasının ilgili kısmına yazılabilir: 
"İşletmemizde staj yapan ................................... isimli öğrencinizin hazırlanmış olduğu toplam ....... sayfadan oluşan defter, tarafımca incelenmiş olup, verilen bilgilerin firmamızda edinilmiş bilgiler olduğunu, defterde firmamızın güvenlik ve gizlilik ilkelerine aykırı bir bilginin ifşa edilmediğini beyan ederim.” 
Adı Soyadı 
Görevi 
İmza: 
Tarih: " 
 
 
Soru: Staj defterimi Almanca mı yazmalıyım? Staj derfterimi Türkçe yazabilir miyim? Staj defterinin dili ne olmalı? 
Cevap: Staj defterlerinin Almanca yazılması öncelenmelidir. Ancak bu defterlerdeki bilgi ve verilerin işyeri yetkililerince okunacağı ve inceleceği göz önünde bulundurularak Türkçe olarak da yapılabilir. Bölümümüz ikisini de kabul etmektedir. Ancak PRK400 Endüstri Stajı Semineri dersi sunumunda staj sunumunun mutlaka Almanca olarak yapılması talep edilecektir.  
  
Soru: Staj defterimi bölüm web’ine yüklerken boyutu büyük olduğu için kabul etmiyor. Ne yapmalıyım? 
Cevap: Genelde deftere eklenen fotoğraf kaliteleri nedeniyle dosya boyutları yükselmektedir. Bu durum bölüm web’ine defter yüklemekte sorun olabilir. Deftere yapıştırdığınız resimlerin (data) boyutlarını küçültün.  
Taranmış defterler yerine orijinal bilgisayar formatından PDF olarak dönüştürülmüş dosyalar yüklemeyi tercih edin.  
Yine olmuyorsa defter içeriğini kısmayı deneyin.  
Defter dosyasını ikiye veya daha fazla küçük dosyalara bölerek birkaç parça halinde yükleyin.  

Soru: Staj sonunda hakkımda doldurulan Stajyer Değerlendirme Formunu firma kapalı zarfta bana verdi. Bölüm webine bunu nasıl yükleyeceğim.  
Cevap: Staj sicil formunda öğrencilerden gizlenecek bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle zarfı açıp, formu tarayıp siz yükleyebilirsiniz.