Sıkça Sorulan Sorular



Malzeme Bilimi ve Teknolojileri Bölümü ve Mesleği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle malzemenin ne olduğunu tanımlamakta fayda var. Doğadaki maddelerin insanların işine yarayacak duruma dönüştürülmüş haline malzeme denmektedir. Malzeme Bilimi ise malzemelerin yapıları ile özellikleri arasındaki ilişkiyi araştıran, sebep sonuç ilişkilerini çözmeye çalışan bilim dalı olup, buradan elde edilen bilgileri kullanarak ürüne dönüştüren ve ürüne dönüştürme süreçlerini planlayıp organize eden, malzemeleri endüstriyel boyut ve miktarlarda üreten bilim dalı ise Malzeme Mühendisliği olarak adlandırılmaktadır.
Bölümümüz Malzeme Bilimi ve Teknolojileri Bölümü olarak malzeme araştırmaları ve üretim süreçlerinin araştırıldığı araştırma yönü daha baskın olarak kurgulanmış bir müfredata sahiptir.
Mezunlarımız müfredat olarak daha çok araştırma laboratuvarları, araştırma merkezleri, süreç planlama gibi alanlar için bir eğitim alsa da malzeme mühendisliği branşının görev alacağı alanlarda da rahatlıkla çalışabilmektedir. 

Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız?


Türk Alman Üniversitesi Malzeme Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü 2016 yılında kurulmuş ve aynı yıl öğrenci almaya başlamış bir bölümdür. 2020-21 yılı eğitim dönemi sonu itibariyle ilk mezunlarını vermiştir. Toplamda üniversitemizin tüm akademik kadrosuyla destek vermesinin yanında kendi bünyesindeki dört öğretim üyesi ve yedi araştırma görevlisi ile eğitimini sürdürmektedir. Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimleri Programı ile partner olup bu bölümden Akademisyenlerin de eğitimimize aktif katkıları bulunmaktadır.  
Bölümümüzün kurulduğu yıldan bugüne üniversite sınavında tercih edilme oranı her geçen gün düzenli olarak yükselmiştir. 
 
Bölümünüzde eğitim tamamen Almanca mı?

Bölümümüzde eğitim %100 Almanca dilinde yapılmaktadır. 
 
Bölümünüzde Alman Hocalar var mı?

Üniversitemizde çoğunluğu Almanya’dan olmak üzere yabancı öğretim üyeleri bulunmaktadır ve bu öğretim üyeleri bölüm derslerimize de katkı vermektedir. Bunun yanında bölümümüz partneri Darmstadt Teknik Üniversitesi’nden misafir öğretim üyeleri dönemsel olarak gelerek dersler vermektedir. Bu dersler çoğu zaman yüzyüze yapılmakla birlikte kimi zaman online olarak da yapılabilmektedir. 

Bölümünüzün mühendislik bölümü olmamasının nedeni nedir?

Bölümümüz Almanya’da Darmstadt Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi Bölümüne benzer bir yapıda organize edilmiştir. Temel hedefler arasında özellikle malzeme konusunda araştırmalar yapan ve malzeme geliştirmede Türkiye Almanya iş birliğini sağlayacak gruplar içerisinde yer alacak yetişmiş insan gücü ve altyapısının oluşturulması hedeflendiğinden diğer üniversite bölümlerinden farklı olarak, araştırma-geliştirme odaklı bir kurgu ile Malzeme Bilimi ve Teknolojileri Bölümü adı altında yapılandırılmıştır. 

Bölümünüze ait geçmiş yıllardaki taban puanlarında iki farklı kontenjan ve iki farklı taban puanı gözükmekte bunun sebebini açıklayabilir misiniz?

TAÜ’de her bölümün biri genel, diğeri Almanca eğitim veren liseler için ayrılmış özel kontenjanları mevcut. Genel kontenjan herhangi bir Almanca yeterliliği ya da bilgisi gerektirmiyor. Eğitimini Almanca olarak almak isteyen, Almanca öğrenerek kariyerinde fark yaratmak isteyen tüm adaylar genel kontenjan üzerinden üniversitemizi tercih edebilir. Genellikle daha düşük puanla kapatan az kişilik kontenjanlar Almanca eğitim veren liselerden mezun öğrenciler için ayrılmıştır. Detaylı bilgiye üniversitemiz ana sayfasından veya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Mezun olduğumda hangi ünvana sahip olacağım?

Bölümümüzün mezunları “Malzeme Bilimleri ve Teknolojileri Lisans Diplomasına” sahip olmaktadır. Hukuki tanımlamalar hariç, pratikte çalışma ortamındaki algı olarak bu ünvanın mühendis ünvanından bir farkı bulunmamaktadır.
 
Bölümünüze kayıt olursam ileride mühendislik bölümlerine geçiş yapabilir miyim?

Bölümümüz tıpkı mühendislik bölümleri gibi SAY puanı ile öğrenci almaktadır. Bu sebeple bölümümüz öğrencileri ileride mühendislik bölümlerine yatay geçiş süreciyle geçiş yapabilmektedir. Benzeri şekilde mühendislik bölümlerinden de bölümümüze aynı şekilde geçiş yapılabilmektedir. Bu geçişlerde teknik bölümler arasındaki normal yatay geçiş prosedürleri işlemektedir. 

Bölümünüzün Türkiye genelinde benzer bölümlere göre sıralamadaki yeri nedir?

Bölümümüz 2021 yılı giriş puanı sıralamasında benzer bölümler olan Metalurji ve Malzeme Müh. Bölümleri arasında tercih sırası olarak 4. sırada yer almıştır. Ancak bu sıralamada birkaç yıl içerisinde daha da yükseleceği son dört yılın eğilimi ile kendini göstermektedir. 

Bölümünüzden mezun olduktan sonra veya okurken Almanyaya gitme şansım var mı?

Bölümümüz mezunları mezuniyet sonrası Alman Firmalarına başvurarak iş imkanları elde etme ve Almanyaya gitme fırsatı bulabilmektedir. Bu süreç normal yolla herkes için geçerli süreçlerle yürümektedir. 
Öğrencilik sürecinde gitmek için ise staj veya öğrenci değişim programları vasıtasıyla olabilmektedir. 
 
Okurken Erasmus veya benzeri programlarla yurtdışına gitme imkanları nasıldır?

Bölümümüz öğrencileri diğer üniversitelerdeki öğrenciler gibi dönemsel olarak öğrenci değişim programıyla (Erasmus) farklı ülkelere gidebilmektedir. Bu ülkeler arasında Almanya başta gelmektedir. Benzer şekilde öğrencilerimiz Alman Firmalarında staj imkanı bularak staj amaçlı olarak tatil dönemlerinde de Almanya’ya gidebilmektedir. 

Bölümünüzde Çift Diploma uygulaması var mı?

Hayır. Üniversitemizin bazı bölümlerinde çift diploma uygulaması bulunmaktadır. Ancak bölümümüzün çift diploma program anlaşması bulunmamaktadır.


Çift Diploma nedir?

Çift diploma (genelde farklı ülkelerdeki) farklı üniversitelerdeki iki veya daha fazla bölüm tarafından ortak olarak yürütülen programlardan öğrencinin mezun edilmesi ve bu durumun belirtildiği bir diplomanın verilmesi sürecidir. Bu ortak program yürütme süreci farklı usullerde olabilmektedir.
  
Daha önce Almanca görmedim. Bölümü yazmam halinde zorlanır mıyım? Almanca zor mudur?

Diğer tüm bölümler gibi bölümümüze girişte de asıl kriter akademik başarıdır. Almanca bilgi seviyenizin eğitim görmede yeterli olmadığı durumda hazırlık sınıfı okumanız sağlanarak Almanca bilgi seviyenizin üniversite derslerini izleyebileceğiniz bir duruma gelmesi sağlanmaktadır.
Üniversitemizde verilen bir yıllık Almanca hazırlık eğitimi pek çok öğrenciyi günlük diyalog kurabileceği ve akademik seviyede dersleri izleyip katılabileceği bir seviyeye ulaştırabilmektedir. 

Mezunlarınız hangi alanlarda iş bulmaktadır / çalışmaktadır?

Mezunlarımız makina imalat sanayi, plastik sanayi, işletmelerin Ar-Ge Laboratuvar ve Birimlerinde çalışabilmektedir. Mezunlarımız özellikle uluslararası ticaret ve iş birlikleri olan firmalar tarafından tercih edilmektedir. 

Kampüse ulaşım zor mu?

Kampüsümüz Beykoz İlçe Merkezine yakın olup, İstanbulun her noktasından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (2.Boğaziçi Köprüsü) Anadolu Yakasında Kavacık sapağı durağına ulaşıldıktan sonra 8 km mesafede olup Kavacığa ulaştıktan sonra çeşitli toplu ulaşım araçları ile ulaşılabilmektedir. Kampüsümüze ulaşım için detaylı bilgiye üniversitemiz ana sayfasından ulaşabilirsiniz. 
Ayrıca eğitim dönemlerinde Kavacıktan öğrenci servislerimiz ile ulaşım da mümkündür. 
 
Kampüs Bölgenize yakın öğrenci barınma yerleri (Yurtlar gibi) mevcut mudur?

Kampüsümüz içerisinde kız öğrenci apartı bulunmaktadır. Detaylı bilgiye https://sks.tau.edu.tr/barinma-hizmetleri adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Beykoz ilçesinde Anadolu Hisarında Anadolu Hisarı KYK Kız Öğrenci Yurdu devlet yurdu olarak hizmet vermektedir. Bunun dışında Beykoz ilçesinde özel yurtlar bulunmaktadır.  
 
Üniversite ana web sayfamızda öğrencilere sunulan imkanlar ve üniversite genelini ilgilendiren sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 
 
Sayfamızda yanıtını bulamadığınız sorularınızı mbt.tanitim@tau.edu.tr e-posta adresi üzerinden ilgili birimimize iletebilirsiniz.